Een terugblik naar het begin van foto editing

De geschiedenis van fotoshopping brengt ons helemaal naar het begin van het bestaan van fotografie. Foto editing is per heden een normale, en zelfs noodzakelijke gebruik binnen het dagelijks leven. Geavanceerde technologie aan de andere kant komt steeds meer bij kijken. Dit maakt het bewerken van foto’s nog makkelijker en interessanter.

De eerste tools

Maar wat hebben professionele fotografen gebruikt voor de dagen van Photoshop? Fotobewerking(foto editing) was in der tijd zeker moeilijker, maar men slaagde wel erin om enkele van de eerste fotografische technieken te ontwikkelen waar wij nog steeds gebruik van maken. Sommige van de bekende fotobewerkingstechnieken voor foto editing waren belichtingen, combinatie printen, fotomontage, en elementair retoucheren op de negatieven of afdrukken. Een fotograaf die foto’s wilde bewerken zou eenvoudig dekken aan het gebruik van verf, evenals airbrushes en houtskool. Fotobewerking werd gebruikt voor dezelfde dingen die we vandaag de dag gebruiken. Artistiek oogpunt, politieke satire, en het toevoegen van vermiste familieleden in portretten waren allemaal praktijken die begonnen in de jaren 1800.

De eerste fotomanipulaties

De eerste foto werd genomen in het jaar 1814. De manipulatie van foto’s begon ergens rond de jaren 1860. De bijna iconische portret van bijvoorbeeld de Amerikaanse president Abraham Lincoln gemaakt in die periode is een een van de eerste samenstellingen, met Lincoln’s hoofd en het lichaam van de zuidelijke politicus John Calhoun’s. Rond de jaren 1910, werden er al fotografische samenstellingen van verschillende beelden gemaakt door commerciële fotostudio’s om bijvoorbeeld familieleden in één beeld samen te brengen wanneer ze in werkelijkheid niet samen werden gefotografeerd.

Jaren 90

Met het intreden van hoge-resolutie digitale camera’s, krachtige personal computers en geavanceerde fotobewerkingssoftware in de jaren 1990 werd het fenomeen van foto editing steeds normaler en interessanter. Tegen die tijd al was het moeilijk om het verschil tussen valse en originele foto’s uit te maken.
Vandaag de dag zijn er heelwat foto bewerkingsapplicaties zoals:
• Affinity Photo
• Photoshop CC
• Pixlr
• Serif PhotoPlus X8
• Acorn
• GIMP
• Photoshop Elements 14
• Adobe Lightroom

Beeldbewerking per heden

Beeldbewerking omvat vandaag de dag het proces van het veranderen van beelden, of ze nu digitale foto’s, traditionele fotochemische foto’s of afbeeldingen zijn. Traditioneel analogische fotobewerking staat bekend als retoucheren van foto’s, met behulp van tools zoals een airbrush, of het bewerken van afbeeldingen met een traditionele kunst medium. Grafische software programma’s, die in grote lijnen kunnen worden gegroepeerd in raster graphics editors, vector graphics editors en 3D modelers, zijn de voornaamste instrumenten waarmee een gebruiker kan manipuleren, verbeteren, en afbeeldingen kan transformeren. Veel beeldbewerkingsprogramma’s worden ook gebruikt voor het verwerken van schrapmateriaal om geweldige kunstwerken te maken.

Foto manipulaties

Sommige foto manipulaties worden beschouwd als bekwame kunstwerken terwijl anderen worden afgekeurd als onethische praktijken. Dit in het bijzonder wanneer gebruikt om het publiek te misleiden, zoals die wordt gebruikt voor politieke propaganda, of om een product of een persoon beter te laten uitzien.

Afhankelijk van de toepassing en de bedoeling, worden enkele manipulaties beschouwd als een vorm van kunst, omdat het gaat om het creëren van unieke foto’s en in sommige gevallen, kunstuitingen door fotografische kunstenaars. Er zijn een aantal software-applicaties beschikbaar voor digitale beeldmanipulatie, variërend van professionele toepassingen tot zeer basis softwares voor hobbyisten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *