Foto manipulatie niet altijd gewenst

Veel overheden treffen al geruime tijd maatregelen tegen het fenomeen van foto manipulatie. Een aantal bedrijven echter die er voordeel aan hebben, maken gebruik van de mogelijkheden om dit fenomeen te blijven behouden en er geen verbod op te krijgen. Vooral de media wereld behoudt graag het recht op het bewerken fan foto’s en de presentatie daarvan op hun manier.

Sociale effecten

Er zijn in der tijd heel wat serveys gedaan om de sociale effecten van Foto editing in bijvoorbeeld tijdschriften te bekijken. De uitkomsten van de meeste onderzoekingen was dat de meeste mensen niet geloven dat hun blik, stijlvol genoeg of mooi genoeg is in vergelijking met de beelden op de tijdschriften. Natuurlijk zijn er ook ander soorteigen beelden waar men geen goed woord voor heeft. Dat geeft de mensen een minder prettig gevoeld vandaar bedrijven als Dove afstappen van het gebruik van Photoshop.

Normaal en noodzakelijk gebruik

De geschiedenis van fotoshopping brengt ons helemaal naar het begin van het bestaan van fotografie. Foto editing is per heden een normale, en zelfs noodzakelijke gebruik binnen het dagelijks leven. Geavanceerde technologie aan de andere kant komt steeds meer bij kijken. Dit maakt het bewerken van foto’s nog makkelijker en interessanter en voor sommigen lastig.

Digitale bewerking

Het overgrote deel van de foto edotors maken gebruik van digitale bewerkingsmogelijkheden. Voor digitale bewerking, worden meestal foto’s genomen met een digitale camera en rechtstreeks ingevoerd in een computer. Transparanten, negatieven of afgedrukte foto’s kunnen ook worden gedigitaliseerd met behulp van een scanner, of de beelden kunnen worden verkregen uit stock photography databases. Met de komst van computers, grafische tablets, en digitale camera’s, is voor het beeld term editing bijkans alles qua foto manipulatie mogelijk geworden.

Veel explicieter

Foto manipulatie is vaak veel explicieter dan subtiele veranderingen in kleurbalans of het contrast. Het kan bijvoorbeeld ook inhouden het knippen en plakken van een hoofd op een ander lichaam of het wijzigen van een tekst. Vandaag de dag is fotomanipulatie algemeen aanvaard als een kunstvorm.
Er zijn verschillende subtypes van digitaal beeld-retoucheren:
• Technisch retoucheren: Dit is manipulatie voor foto herstel of verbetering (het aanpassen van kleuren / contrast / witbalans (overgangsvormen retoucheren), scherpte, ruis, het verwijderen van elementen of zichtbare gebreken op de huid of materialen.
• Creatief retoucheren: Dit wordt gebruikt als een vorm van kunst of voor commercieel gebruik om meer gestroomlijnde en interessante beelden te creëren voor reclame. Een van de meest prominente disciplines in creatief retoucheren is waar de digitale kunstenaar gebruik maakt van meerdere foto’s om een enkel beeld te creëren. Vandaag de dag worden 3D computer graphics meer en meer gebruikt om extra elementen of zelfs locaties en achtergronden toe te voegen.

Kunstwerken

Sommige foto manipulaties worden inderdaad beschouwd als bekwame kunstwerken terwijl anderen worden afgekeurd als onethische praktijken. Dit in het bijzonder wanneer gebruikt om het publiek te misleiden, zoals die wordt gebruikt voor politieke propaganda, of om een product of een persoon beter te laten uitzien. Afhankelijk van de toepassing en de bedoeling, worden enkele manipulaties beschouwd als een vorm van kunst, omdat het gaat om het creëren van unieke foto’s en in sommige gevallen, kunstuitingen door fotografische kunstenaars. Er zijn een aantal software-applicaties beschikbaar voor digitale beeldmanipulatie, variërend van professionele toepassingen tot zeer basis softwares voor hobbyisten.

Tools

Vector graphics software, zoals CorelDRAW, Pro of Inkscape, Adobe Illustrator, Xara Designer, worden gebruikt voor het maken en wijzigen vector afbeeldingen. Bekijk ook video’s op youtube over het gebruik van soortgelijke softwaes. Voorbeelden daarvan zijn https://www.youtube.com/watch?v=J5ew6sppGT0 of check onderstaande video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *