Top 10 tips bij het fotograferen van mensen

Als fotograaf zal je natuurlijk ook wel altijd foto’s maken van mensen. Dit wordt vaker gedaan om de stemming die er op dat moment heerst vast te leggen. Denk maar aan een trouwfeestje met alleen maar vrolijke mensen. Dit zal je dan wel graag willen vastleggen. Er zijn echter ook nog wel andere tips die je kan gebruiken bij het fotograferen van mensen:

  • Het belangrijkste: let er wel even op dat niet een ieder het leuk vind om te worden gefotografeerd. Zorg er dus wel voor om mensen niet voor het hoofd te stoten bij het nemen van hun foto’s.
  • Leg de emoties vast. Dit vergt wel wat vaardigheid, maar is best wel de moeite waard. Een emotie op het gezicht van een persoon spreekt immers boekdelen en is het ook altijd leuk voor de persoon in kwestie dat later weer te kunnen bekijken op de foto.
  • Zorg altijd voor een geschikte achtergrond. Dit geeft de foto zeker een heel andere aanblik. De achtergrond moet ook passend zijn voor het moment dat je wilt vastleggen. Er bestaat ook de mogelijkheid de achtergrond wazig te laten overkomen en de focus te leggen op de persoon.
  • Zoek ook naar actiemomenten. Het is leuk als mensen poseren voor een foto, maar er zijn altijd wel gevallen waar de beste foto’s worden geschoten op het moment van actie. Denk maar aan sportwedstrijden.
  • Vraag bij het poseren altijd even of de personen in kwestie dit graag willen doen bij een locatie of persoon die ze graag in de foto mee willen hebben. Dit zal je vaker hebben bij het nemen van foto’s op locaties waar er heel wat te zien is zoals een park of een tentoonstelling. Een leuke website om te kijken naar fotolocaties in Eindhoven.
  • Vooral bij baby’s: probeer ze vrolijk te maken voordat je de foto maakt. Het best kan dit door de ouders gedaan worden.
  • Probeer een leuke thema te gebruiken bij een groeps- of familiefoto. Dit zorgt ervoor dat de foto niet weer verdwijnt in de laden kast als een “saaie” foto.
  • Let er ook op dat het moment van foto opname wel geschikt is. Het is soms wel niet de bedoeling om een pijnlijk moment vast te leggen die bij het zien van de foto weer negatieve emoties te weeg zal brengen.
  • Maak zo veel als mogelijk foto’s. In het tijdperk van de digitale opslag is het bijna onmogelijk om te zeggen dat je gebrek aan opslagcapaciteit hebt. Koop wat extra geheugenkaarten en zorg er dus voor dat je van elk moment een foto schiet. Je kan dan achteraf een selectie maken van de beste foto’s.
  • Let goed op de positie van de persoon in kwestie ten op zichte van de rest. Als de persoon of personen in kwestie in een hoekje van de foto komen te staan komt dat ook niet leuk over.

Natuurlijk zijn bovenstaande tips alleen indicatief om je betere foto’s te laten schieten van mensen. Door een fotografie cursus Eindhoven te volgen zal je nog meer kennis worden bijgebracht over het fotograferen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *